7. mar, 2012

Änkeslaget

Fredagen den 10 februari  parade jag upp 24 av mina äldre änkehannar i det nya slaget, de flesta av dem fick avelshonor som partner. Dessa avelshonor kommer senare under säsongen att också paras upp med mina avelshannar. Första äggen kom efter 9 dagar och efter 12 dagar låg det ägg i samtliga boxar.

Idag så kollade jag befruktningen av äggen, av 48 ägg var 45 befruktade, vilket känns bra. Många av dessa ungar skall senare i vår sändas ut i världen på One Loft Race. De första ungarna kommer nu till helgen, och som vanligt är det en intressant tid framöver. 

Innan parningen så tände jag upp ljuset i slaget, när det låg ägg i alla boxar så återgick jag till normalt ljus. Två gånger i veckan, tre veckor innan parningen gav jag duvorna öljäst + olja på fodret, 2ggr i veckan vitaminer också de på fodret, fodret som under parningstiden var rent avelsfoder med extra tillskott av majs. Ny grit och picksten serverades dagligen. Nu har jag återgått till mitt vinterfoder som till största delen består av korn. När så ungarna är kläckta så återgår jag till avelsfoder.

När så alla lagt sina ägg så fick de alla en kur mot "gul knopp" i 6 dgr, ett par dagar extra eftersom duvorna inte dricker så mycket under denna årstid.